МОДЕРНИЗАЦИЈА ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ

20-04-2018 06:16 od Moderator

Данас је председник општине Крупањ Иван Исаиловић потписао уговор са министром државне управе и локалне самоуправе Бранком Ружићем, чиме ће наша општина добити 793.440,00 динара за пројекат унапређења и модернизације локалне самоуправе у циљу бржег и квалитетнијег увођења  Е-управе.

„Презадовољан сам што ћемо после 6 година, поново бити у могућности да, кроз 32 пута већи Фонд за локал, конкретно помогнемо општинама и градовима да реализују пројекте од великог значаја за њихове суграђанке и суграђане“, рекао је министар.

Он је и нагласио да су локалне самоуправе дуго биле принуђене да решавају хроничних или акутне проблеме, а да Министарство није могло да одговори на захтеве са локала за овом врстом подршке и помоћи. „За Фонд од 320 милиона динара пријавио се 171 пројекат у вредности већој од 2 милијарде динара“, открио је министар и рекао да се тиме боље разуме колике су потребе локала и колико је овај фонд значајан. Истовремено, министар је и рекао да ће се потрудити да се Фонд повећа следеће године.

 

Новим Закона о општем управном утврђена је обавеза органа који воде управне поступке да по службеној дужности вршe увид, прибављају и обрађују податке о чињеницама неопходним за одлучивање о којима се води службена евиденција. Циљ ових норми је побољшање делотворности и економичности поступка, односно олакшавање положаја странака у управном поступку.

У складу са тим указала се и потреба за реорганизацијом , модернизацијом и унапређењем рада Општинске управе. Будући да ће се размена података о којима се води службена евиденција, вршити и електронским путем, указала се  потреба поседовања одговарајуће техничке опремљености наше локалне самоуправе.

За општинску управу општине Крупањ, а посебно њене запослене од великог значаја што је министарство одобрило овај пројекат, будући да постојећа рачунарска опрема у општинској управи Крупањ је застaрeла, већина рачунара, скенера и штампача стара је преко десет година, што узрокује спор рад ових уређаја, немогућност инсталирања појединих програма (које ће бити и преко потребни да би се могао користити портал еУправе), почињу све више да се кваре и успоравају рад и ефикасност радника општинске управе, а самим тим и пружање услуга грађанима је у великој мери отежанo.

Свакако ће целокупна набавка потребне рачунарске опреме допринети циљевима реформе локалне самоуправе, целокупно ефикаснијем обављању послова радника Општинске  управе, самим тим ефикаснијем пружању услуга грађанима.

С.М.

Natrag

Back Top