КРЕНУО ПРОГРАМ СУБВЕНЦИОНИСАЊА МЛАДИХ ПОЉОПРИВРЕДНИКА- ПОДСТИЦАЈИ ДО 1,2 МИЛИОНА ДИНАРА

30-03-2017 09:48 od Jelena Milosavljević

Нов програм субвенционисања младих пољопривредника, који је најавио министар Бранислав Недимовић, ступио је на снагу  27. марта, објављивањем у Службеном гласнику. По овом документу на подстицаје могу да рачунају пунолетни млади пољопривредници – носиоци комерцијалних породичних пољопривредних газдинства и млади предузетници који на дан подношења пријаве на конкурс имају навршених 18, а највише 40 година. Они који испуне услове, од државе ће добити до 1.200.000 динара.

Kако се наводи, подстицаји се утврђују у процентуалном износу од вредности реализоване инвестиције у складу са законом којим се уређују подстицаји у пољопривреди и руралном развоју, односно посебним прописом којим се уређује расподела подстицаја у пољопривреди и руралном развоју.

Субвенционисања младих пољопривредника

Министарство пољопривреде и заштите животне средине даваће новац за подршку инвестицијама за развој и унапређење примарне биљне производње и припреме пољопривредних производа за тржиште на пољопривредним газдинствима младих пољопривредника. Такође, за подршку инвестицијама за развој и унапређење примарне сточарске производње на пољопривредним газдинствима, као и за подршку инвестицијама за развој и унапређење прераде млека, поврћа и воћа на пољопривредним газдинствима младих пољопривредника.

Предност приликом рангирања поднетих пријава ће имати инвестиције које се односе на припрему за продају или прераду примарних пољопривредних производа у сврху остваривања додатне вредности пољопривредних производа, посебно ако долазе из неразвијених подручја са отежаним условима за бављење пољопривредом. Такође, у повлашћеном положају су младе пољопривреднице, као и они који имају одговарајуће образовање из области пољопривреде, или чија предузећа послују са позитивним билансом.

Најпре заинтересовани треба да се јаве на конкурс, који расписује Министарство пољопривреде и заштите животне средине – Управа за аграрна плаћања за сваку календарску годину. Подноси се само једну пријаву за коришћење подстицаја у календарској години, за једну или више инвестиција.

Уз Захтев за одобравање права на подстицаје подносилац захтева, поред осталог доставља предрачун за набавку инвестиција не старији од 30 дана и изјаву добављача да може испоручити предмет инвестиције у року од шест месеци од дана издавања предрачуна. Управа за аграрна плаћања потом ће разматрити пријаве на конкурс и утврдити испуњеност услова за доделу подстицаја као и ранг листу подносилаца пријава на конкурс.

Правилник се може видети кликом на следећи линк: http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/viewdoc?uuid=undefined&actid=894270&doctype=og&external=true

 

 

Natrag

Back Top