Потписан Уговор о реализацији пројекта PRO-EFFICIENT

15-06-2024 11:18 od Moderator

Званично је потписан Уговор о реализацији  пројекта PRO-EFFICIENT и овим уговором је започета имплементација пројекта усмереног на промоцију обновљивих извора енергије и унапређење енергетске ефикасности.

Пројекат PRO-EFFICIENT финансира се у оквиру програма Interreg VI-A IPA програм прекограничне сарадње Хрватска – Србија, који се суфинансира средствима Европске уније кроз Инструмент претприступне помоћи (IPA). Овај програм има за циљ унапређење сарадње између Србије и Хрватске у различитим областима, укључујући одрживу енергију, заштиту животне средине и економски развој.

Суочени са глобалним изазовима одрживости и смањења емисије CO2, пројекат PRO-EFFICIENT има за циљ да искористи потенцијал соларне енергије као кључног ресурса у транзицији ка чистијим изворима енергије. Пројекат обухвата две главне активности:

  1. Соларно мапирање – Анализа соларног потенцијала кровова јавних зграда и рангирање у складу са могућностима капацитета и годишње производње.
  2. Оснивање енергетских заједница – Иновативни модел управљања енергијом који омогућава оптимизацију производње и дељење електричне енергије из обновљивих извора.

Уз помоћ ових активности, грађани, предузећа и инвеститори биће подстакнути да пређу на алтернативне изворе електричне енергије, док ће енергетске заједнице омогућити ефикасније управљање и производњу електричне енергије.

Пројекат такође подразумева улагање у обновљиве изворе енергије на четири јавна објекта, чиме ће се обезбедити видљивост и промоција овог модела у локалним заједницама, доприносећи енергетској уштеди, ефикасности и смањењу CO2 емисија.

Укупни буџет пројекта PRO-EFFICIENT износи 676.152,80 €, а општина Крупањ као  партнер на пројекту  има укупно прихватљив буџет од 108.234,00, уз сопствено учешће од 16.235,10.

Поред општине Крупањ, партнери на пројекту су општина Мали Зворник у Србији-водећи партнер, као  и градови Пожега и Кутјево у Хрватској, који заједничким снагама раде на спровођењу решења за коришћење обновљивих извора енергије у јавним објектима и ширење свести о значају енергетске ефикасности.

Пројекат ће трајати 24 месеца, од 15.06.2024. до 14.06.2026. године.

tl_files/css/WEB banner Pro-Efficient.png     tl_files/css/2.png

Natrag

Back Top