ГОДИШЊИЦА БОЈА НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ

23-09-2017 14:00 od Moderator

Грађани Рађевине и Азбуковице нису заборавили јунаке из 1914. године

Годишњицу боја на Мачковом камену заједно су у суботу 23. септембра обележиле општине Крупањ и Љубовија. По први пут организован је марш "Стазама старих ратника - Мачков камен 2017".

Евоцирајући на најбољи начин успомене на догађаје из 1914. године, учесници марша су на Мачков камен дошли пешке, стазама по којима су њихови прадедови јуришали на непријатеља. Међу учесницима марша били су ученици ОШ "Боривоје Ж. Милојевић" из Крупња, али и ветерани из Крупња, Лознице и Београда.

Чланови удружења "Србски светионик" из Београда оценили су да је марш изузетно добро организован и да је представљао својеврсни час историје. Најстарији учесник марша Драгутин Милинковић (77) пешачећи на челу колоне није крио осећања и понос по доласку на Мачков камен.

Велики број чланова удружења која негују традицију ратника 1912-1918. године из Београда, Ужица, Петровца на Млави и многих других крајева Србије, присуствовали су програму обележавања годишњице и положили венце испред спомен-костурнице.

На почетку програма присутне је у име домаћина поздравио председник општине Крупањ Иван Исаиловић. О догађајима из 1914. године, кроз беседу је говорио Драган Грујић, причајући не само о јунацима са Мачковог камена, већ и о потреби да Мачков камен буде место окупљања током целе године.

Значајно је истаћи да је ове манифестација у Крупањ и Рађевину привукла велики број посетилаца са стране, јер се поред посете Мачковом камену, могу упознати локације се осталим историјским догађајима о којима сведоче многа спомен-обележја у Крупњу и околини.

 

Д. Ж.

Natrag

Back Top